Probiotika mot kolik

Probiotiska droppar – Lösningen på spädbarnskolik?

Barnet skriker och är otröstligt. Sömnbristen drabbar hela familjen och bebislyckan har plötsligt förvandlats till något jobbigt. Vanliga frågor man som förälder ställer sig är om det är något fel på barnet, om man själv har gjort något fel eller om det nu ska vara såhär? Kolik är dock helt ofarligt för barnet och det finns hjälp att få.

Vad är spädbarnskolik?

Kolik är mycket vanligt tillstånd som drabbar ungefär 25% av alla spädbarn. Det kan vara svårt att veta om barnet har kolik eller gråter av annan orsak. Spädbarnskolik definieras vanligen som när ett för övrigt frisk spädbarn, gråter, skriker och är otröstligt, flera timmar i sträck ett flertal dagar i veckan, oftast under samma tid på dygnet. Kolik är vanligast när barnet är mellan tre veckor och fyra månader. Kolik är ingen sjukdom och det är inte farligt för barnet.

Att ha en bebis med kolik kan vara påfrestande för hela familjen. Frustration, maktlöshet och oro är vanliga känslor hos föräldrar med kolikbarn. Det kan vara svårt att se på medan bebisen skriker sig hes, men det finns olika metoder som kan vara till hjälp ­– en av dem är probiotiska droppar.

Ingen vet med säkerhet vad som orsakar kolik, men det finns flera olika teorier – till exempel överproduktion av gas i tarmarna, för snabba eller för långsamma tarmrörelser, överkänslighet mot mjölkprotein eller förändringar i tarmfloran.  Forskning har dock visat att sammansättningen av bakterier har stor betydelse för om barnet utvecklar kolik. Kliniska studier har visat att barn med kolik har fler onda bakterier och färre goda bakterier i mage och tarm än barn som inte har kolik.

Behandling av spädbarnskolik

Det är viktigt att komma ihåg att du som förälder inte har gjort något som påverkat att din bebis har fått kolik. Om barnet har fått mat, rapat och bytt blöja, gunga barnet i famnen eller gå ut på en promenad.

Det finns sätt som helt eller delvis kan lindra spädbarnskolik. Varje barn har en unik tarmflora och hur pass effektiva de olika metoderna är kan därför variera från barn till barn.

Många väljer att prova spädbarnsmassage eller att ge barnet en tröstnapp. En del mammor provar att ändra sin kost eller utesluter gasbildande mat samt koffein i alla former. Att försöka få barnet att rapa kan också hjälpa det att bli kvitt gaser. Senaste tiden har även probiotiska droppar fått stor uppmärksamhet.

Hur kan probiotika påverka spädbarnskolik?

Probiotika är goda bakterier som när de ges i tillräckliga mängder ger hälsofördelar (WHO 2002).  För att en produkt ska definieras som probiotisk krävs att hälsoeffekter har vistats i kliniska studier.

Många livsmedel, till exempel yoghurt och juice, innehåller tillsatta mjölksyrebakterier. Det finns många olika mjölksyrabakterier, men för att de ska klassas som probiotika bör dess hälsoeffekter ha visats i kliniska studier. Dessa produkter har i studier visats kunna hjälpa mot trög mage, uppblåsthet och liknande besvär från mage och tarm. Eftersom tarmfloran och sammansättningen av bakterier har stor betydelse för maghälsan har det även visat ha effekt på spädbarn. Det är därför vanligt att produkter för spädbarn, till exempel bröstmjölksersättning, babyyoghurt och välling, berikas med probiotika.

Den här artikeln är sponsrad av Biogaia.